Algemeen

Betekend dit het einde van de MP3?

Betekend dit het einde van de MP3?

Iedereen had vroeger wel een MP3-speler thuis liggen. Het audioformaat werdt populair in 2000 door de mobiele muziekspelers (MP3-speler).

Iedereen had vroeger wel een MP3-speler thuis liggen. Het audioformaat werdt populair in 2000 door de mobiele muziekspelers (MP3-speler). Het bestandsformaat was klein en heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de digitale muziek. Je kon dan ook op veel apparaten het MP3 bestand afspelen.


De makers van het MP3 bestandsformaat hebben deze week officieel hun licentie ingetrokken. Dit betekend dat het MP3 formaat niet meer wordt geüpdate en de techniek erachter misschien volledig verdwijnt. 


MP3 is ontzettend belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de digitale muziek. Door het bestand op een bepaalde manier te comprimeren werd het ontzettend klein en kon je gemakkelijk een paar honderd nummers kwijt op een mp3 speler. Helaas ging door dit systeem het bestand kwalitatief achteruitApps en apparaten blijven het formaat echter gewoon ondersteunen.

MP3 is inefficiënt, maar populair!Het MP3-formaat werd in de vroege jaren 90 gemaakt en comprimeert audio door onhoorbare delen weg te laten. Er zijn tegenwoordig codecs die slimmer en beter comprimeren, denk aan AAC of OGG. Ondanks het gebrek aan vooruitgang wordt het nog overal gebruikt en ondersteund. Het is net als JPG niet het meeste efficiënte formaat, maar nog steeds een brede standaard.


Apple gebruikt efficiëntere AAC-codec (bestanden met de extensie .mp4) voor de iTunes Store en Apple Music. Ook diensten als Spotify zijn niet op MP3 gebaseerd. De streamingdienst werkt met de OGG-codec. Die stamt uit 2002, maar is volledig gratis en open source. Voor het gebruik van MP3 moesten fabrikanten en ontwikkelaars tot nu betalen. In de toekomst zal dit waarschijnlijk gratis worden.

Trending \\

Newsletter \\

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke week de laatste nieuws en updates!

Instagram \\

Facebook \\