Algemeen

Exportwaarde Nederlandse dance optredens blijft hangen!

Exportwaarde Nederlandse dance optredens blijft hangen!

De exportwaarde van de Nederlandse dance-optredens in het buitenland is vorig jaar minder hard gegroeid dan de jaren...

De exportwaarde van de Nederlandse dance-optredens in het buitenland is vorig jaar minder hard gegroeid dan de jaren daarvoor. In 2016 exporteerden we voor 130 miljoen euro naar het buitenland. Een jaar daarvoor lag het totaal op 126 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van ING. 


Tot 2020 wordt een groei van gemiddeld 3,5 procent per jaar verwacht, waarmee de exportwaarde aan het eind van die periode op 150 miljoen euro zou uitkomen.


Tussen 2007 en 2014 nam waarde van de export van danceoptredens jaarlijks flink toe, met het verschil tussen 2009 en 2010 als hoogtepunt. Toen steeg de exportwaarde van de optredens in één jaar van 21 miljoen euro naar 49 miljoen euro.

Minder optredens


Een van de belangrijke reden voor de recente afvlakking van de exportgroei is dat het aantal optredens van Nederlandse dj's in het buitenland iets is afgenomen in 2016.


Zo'n 80 procent van de exportwaarde van dance is afkomstig van optredens van Nederlandse dj's in het buitenland. De overige 20 procent wordt betaald voor rechten voor het draaien van de muziek over de grens. 


Nederlandse dj's blijven populair in het buitenland. Van de top tien beste dj's van magazine DJmag zijn er zes van Nederlandse komaf. Samen verdienen de tien best betaalde dj's zo'n 245 miljoen euro per jaar.


Populariteit


De populariteit van de dancemuziek binnen Nederland blijft nog steeds groot. Zo'n 46 procent van de Nederlanders zegt een liefhebber van dance te zijn.


50 procent van hen bezocht in de afgelopen maanden één of meerdere evenementen. Aan kleinschalige evenementen werd gemiddeld 99 euro uitgeven, tegenover 150 euro bij grootschalige evenementen.

Trending \\

Newsletter \\

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang elke week de laatste nieuws en updates!

Instagram \\

Facebook \\